Purchawa, na prezydenta!!!!!
Śmiertelnie niebezpieczne kombajny!
Zwiń
X
-
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEMTagi: Brak
-
-
Trwają żniwa, a to wiąże się z wyjazdem na drogi ciężkiego sprzętu rolniczego, który - niestety - jest śmiertelnym zagrożeniem dla podróżujących samochodami osobowymi.
Kombajny i traktory poruszają się o wiele wolniej od innych użytkowników dróg, często zajmują również więcej niż jeden pas ruchu, a to oznacza, że wyjeżdżający zza zakrętu kierowca często nie ma miejsca ani na hamowanie, ani na manewr omijania.
W dodatku rolnikom często nie chce się demontować urządzeń rolniczych, które powinny być przewożone na przyczepie za pojazdem.
całość na:
[interia.pl - link]
i znowu howard7 załączył szperaczZałączone plikisaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
-
-
Nie chce bronic wszystkich rolnikow, ale nie jest tak zle, naprawde staraja sie nie przeszkadzac na drogach. Wydaje mi sie ze ten golf na tej fotce nie jechal przepisowe 50 km/h bo az tak by sie wbil....Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...
Komentarz
-
-
W srode (16-go) pomagalem rodzince i zwozilismy slome sprasowana. Przyczepa dwuosiowa, zaladowana 5 kondygnacji do gory. Sam kierowalem ciagnikiem, jezdzilem przy samej prawej krawedzi, az sloma sie ocierala o drzewa, ale i to nie pomoze jak ktos zaczynal mnie wyprzedzac a z naprzeciwka nadjezdzal ktos powiedzmy 100 km/h. Zrobilem tylko 5 kursow na pole a 2 takie sytuacje byly. Na szczescie wyrobili sie ale wygladalo to nieciekawie... :roll:Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marcindNie chce bronic wszystkich rolnikow, ale nie jest tak zle, naprawde staraja sie nie przeszkadzac na drogach. Wydaje mi sie ze ten golf na tej fotce nie jechal przepisowe 50 km/h bo az tak by sie wbil....
Osobną kwestią jest tak zwane ograniczenie dostępności głównych dróg krajowych. W Naszym pięknym kraju mamy niezbyt mądrych urzędników zarządzajacych drogami. W normalnych krajach drogi przelotowe to co najmniej drogi ekspresowe na których nie jest dopuszczalny ruch pojazdów typu ciągnik, kombajn itp. Aby tak zrobić muszą być zbudowane drogi serwisowe (dojazdy do pól, wyjazdy z posesji). A u nasz żeby trochę zaoszczędzić nie wybudowano takich dróg i wszyscy poruszamy się przelotowymi drogami na których z natury rzeczy rozwijamy duże prędkości (np Gierkówka). Nie trzeba być genuszem, żeby się domyśleć do czego to prowadzi. Oficjalne statystyki mówią o tym że winni wypadków są głownie kierowcy. Prawda jest taka że w wiekszości przypadków spółwine są rozwiazania w projecie dróg o ich stanie nie wspominając.
Życzę dużo szczęścia i nie trafienia na taki kombajn za Waszym zakrętem.Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
bezduszny
Zamieszczone przez MasmoMoże niewielka część rolników jedzie sensownie. Natomiast większość to głupi zabójcy (tak jak na zdjęciu).
Co do traktorów, przyczep i innego sprzętu.. to róznie z tym bywa. Fakt... nawiększy problem to brak widocznego oświetlenia szczególnie po zmroku.
Większym zagrożeniem są małolaci, szalejący w swoich leciwych golfach II, audi b3 b4 i innych nasto czy dziesto letnich pojazdach, będących kiepskim stanie technicznym.
W biały dzień nie zauważyć kombajnu jadąc zgodnie z przepisami i na trzeźwo ??? Bez przesady....
Komentarz
-
Zamieszczone przez bezduszny....W biały dzień nie zauważyć kombajnu jadąc zgodnie z przepisami i na trzeźwo ??? Bez przesady....Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
bezduszny
No i co z tego, że ma szerszy ? Jest wielki jak stodoła...
Jak by się drzewo czy słup przewrócił na drogę to też tłumaczenie, że jest szerszy/dłuższy niż 2,5m i dlatego przywaliłem w niego ?
Komentarz
-
Zamieszczone przez bezdusznyNo i co z tego, że ma szerszy ? Jest wielki jak stodoła...
Też dużo jeżdze przez tereny rolnicze (Żuławy) i prawie codziennie napotykam na niebezpieczeństwo wytworzone przez rolników:
Kombajny (przktycznie żaden kombajnista nie składa headera);
Maszyny rolnicze bez właściwego oświetlenia (bez chociażby jednego świała lub odblasku);
Maszyny z niesamowicie szerokim pługami, bronami itp;
Maszyny ubłocone do granic możliwości wyjeżdzjące na drogę i zostawiające warstwę mokrego błota na której można wpaść w poślizg.
Pracowałem trochę jako student w Norwegii u rolników. I porównując naszi rolnicy muszą diametralnie zmienić swój stosunek do spraw bezpieczeństwa.Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
W tym roku na trasie Wa-wa - Kudowa Zdrój mijałem ze 4 takie kombajny. I moje odczucie jest takie że ich kierowcy wcale się nie przejmują pozostałymi pojazdami na drodze. A w pagórkowatym/górzystym terenie jest to szczególnie niebezpieczne.Octavia Kombi ASV 114KM 256Nm @ 148KM 330Nm by ALI - polecam tego tunera...
Komentarz
-
Komentarz